A SPAR visszaveszi, amit a természet nem tud

Szelektív szigetek az üzletekben

A SPAR visszaveszi, amit a természet nem tud

Minden áruházunkban visszavesszük vásárlóink kereskedelmi csomagolás hulladékát (PET és ALU flakonok, üvegek, műanyag bevásárló reklámtáskák, TETRA dobozok, hullámkarton, fólia, vegyes papír) és a reklámújságokat, de bármilyen újságpapírt is befogadunk. Ezek a folyamatosan kihelyezésre kerülő szelektív szigetek tárolóiban gyűjthetők. Az ÖkoKord Országos Nonprofit Kft által kifejlesztett szelektív gyűjtőszigetek szinte minden INTERSPAR és SPAR áruházban megtalálhatóak.

ALU palack visszaváltó automata

Tovább ösztönözve a vásárlókat a szelektív hulladékgyűjtésre, a SPAR három sörgyárral együttműködve, a magyar Returpack Kft. által üzemeltetett alumínium-italdoboz visszaváltó automatákat helyezett ki országszerte, több mint 40 üzletében. Az automaták 2 Ft-ot adnak palackonként a vásárlóknak. A hulladékokat a bedobást követően összepréseli az automata, így az 4-5 ezer palack tárolására lesz alkalmas ürítésenként. A szolgáltatás gyorsan népszerűvé vált, a jelenlegi visszavétel már elérte a havi 1,5 millió palackot.

Elemgyűjtők

Közel 400 áruházunkban kihelyezésre kerültek a Relem Kft. kisméretű akkumulátor- és elemgyűjtői, melyekkel folyamatosan biztosítjuk a nálunk vásárolt elemek szelektív visszagyűjtésének lehetőségét a lakosság számára.

Elektromos hulladékok visszavétele

Az ország összes INTERSPAR és SPAR áruházában gyűjtőpontokat helyeztünk el, amelyekkel lehetővé tesszük a vásárlók számára, hogy kulturált keretek között, szelektálva adhassák le az elektronikai hulladékokat. Lehetőség van elemek, mobiltelefonok, elektromos és elektronikai készülékek, CD-k, DVD-k, mini fénycsövek, festékpatronok, izzók, energiatakarékos lámpák és fénycsövek visszahozatalára és önkiszolgáló módon való elhelyezésére. A modern – Electro-Coord Magyarország Kft. által biztosított, formatervezett gyűjtőket az üvegvisszaváltóknál és az információs pultoknál helyeztük ki. Az intézkedésnek köszönhetően 2012-ben 60 tonna elektronikai hulladék került begyűjtésre, ártalmatlanításra, illetve továbbhasznosításra a SPAR jóvoltából.