Környezetkímélő SPAR szupermarket a szegedi Árkád bevásárlóközpontban

A SPAR Magyarország Kft. 2011 októberében a szegedi Árkád Bevásárlóközpontban nyitotta meg hálózatának eddigi legnagyobb, 2000 m2-es, sok újdonsággal szolgáló, energiatakarékossági, hulladékgazdálkodási és a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó megoldásokat egyaránt alkalmazó, környezetkímélő SPAR egységét.

Környezetkímélő SPAR szupermarket a szegedi Árkád bevásárlóközpontban

Energiatakarékos világítás

Az áruházban az eladóterében és a kiszolgáló helyiségekben (raktár, előkészítők, stb.) kizárólag LED világítás üzemel. Ezek energiafelhasználása töredéke az egyébként veszélyes hulladéknak minősülő hagyományos fénycsöves izzókénak, élettartamuk pedig azok 3-5-szöröse.

Energiatakarékos vízfelhasználás

Az előkészítőkben és a pultok mögött infra csapok kerültek felszerelésre, amelyek érzékelik a kéz jelenlétét, és csak a használat idejéig folyatják a vizet.
Ez víztakarékos és egyben higiénikus megoldás is.

Zéró károsanyag-kibocsátás

A bolt egyetlen berendezése (fűtés, kemence, melegvíz-előállítás, stb.) sem használ gázt, így a kereskedelmi egység egyáltalán nem bocsát ki káros anyagot, s így nem terheli a levegőt. A hűtéstechnikai rendszer által termelt hulladék hőt sem
a szabadba engedik, hanem 100%-ban ezzel a hőenergiával fűtik fel a használati meleg vizet, valamint az áruház fűtésére is rásegítenek ezzel.

Környezetbarát hulladékkezelés

A boltban keletkezett hulladékot szelektíven kezelik (elkülönítve a különböző csomagolásfajtákat, a szerves bio hulladékot és a kommunális hulladékot), de ezen túlmenően a vásárlók számára is lehetőséget biztosítanak hulladékuk elkülönített leadására egy erre kialakított területen. A más egységekben már megszokott üvegvisszaváltó automata a sértetlen műanyag (PET) palackokat és az alumínium dobozokat is visszaveszi, darabonként egy és két forintos áron. Ezen kívül elhelyezésre került külön alumínium, műanyag, papír, valamint használtelem-gyűjtő láda is.