A joghurt és a kefír- élőflórával az egészségért

Nem zöldség, nem gyümölcs, mégis egészséges.

A joghurt és a kefír- élőflórával az egészségért

Élettani hatásuk

A kefir, a joghurt és a belőlük készült termékek értékes, könnyen emészthető fehérjét tartalmaznak, melyek emészthetősége a savas közegnek köszönhetően kedvező.

Kevesebb tejcukor található bennük, mint a kiindulási anyagul szolgáló tejben.

Említést érdemel jelentős kalciumtartalmuk, mely hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, a fogak épségéhez, a vérnyomás szabályozásához.

A bennük lévő B12-vitamin a vérképzés fontos eleme. A biológiai érték növelése érdekében az egyes termékeket ásványi anyagokkal (pl. kalcium, magnézium), vitaminokkal (pl. A-, D-vitamin) vagy gabonapelyhekkel is kiegészíthetik.

 

Mitől élőflőrás?

A joghurtok, kefirek címkéjén gyakran olvasható „élőflórás” vagy „probiotikus” felirat azt jelenti, hogy a készítményben az emberi szervezet számára hasznos tejsavbaktériumok (leggyakrabban Laktobacillus és Bifidobaktériumok) vannak. Ezek képesek megtelepedni a vastagbélben, s ott elszaporodva kiszorítják a káros mikroorganizmusokat, így helyreállítják az egészséges bélflórát, és hozzájárulnak az immunrendszer normális működéséhez. Ezeknek a hasznos baktériumoknak prebiotikumokra (pl. oligoszacharid, laktulóz), azaz táplálékra van szükségük. A tejtermékekben általában a baktériumok és táplálékuk együtt vannak jelen, ezeket szinbiotikus készítményeknek nevezik.

 

Egészségtipp

Antibiotikus kezelés után naponta 1-2 alkalommal fogyasszon probiotikus joghurtot, mert segítségével az egészséges bélflóra hamarabb helyreáll.

A natúr, zsírszegény termékek jól használhatók fogyókúra, cukorbetegség, valamint szív- és keringési megbetegedések esetén.

Ha szervezete nem tudja bontani a tejcukrot (tejcukorérzékeny), keresse a laktózmentes termékeket.