A lisztérzékenység

A gabonákban található fehérje, a glutén a búza, az árpa, a rozs és a zab magjában található. Ez az anyag teszi a lisztet ragadóssá, tartja össze a lisztes tésztákat. Erre egyre többen érzékenyek, bár sokszor nem ismerik fel.

A lisztérzékenység

Gyakran fáj a hasam! Lehet, hogy gluténérzékeny vagyok?

A gluténérzékenység többnyire öröklött: a cöliákiás beteg elsőfokú rokonainak mintegy 10%-a szintén gluténérzékeny. Kialakulásának pontos folyamatát nem ismerik.

Legjellemzőbb tünetei: puffadás, elhúzódó hasmenés, fogyás, kedvetlenség, ingerlékenység, immungyengeség, gyermekeknél fejlődésben való visszamaradás.

A gyerekkor után hiányozhatnak a jellegzetes tünetek, és székrekedés is előfordulhat. Ilyenkor a soványság, a kezeléssel dacoló vashiányos vérszegénység a vezető szimptóma.

 

Megelőzhető?

Valódi megelőzésre sajnos nincs mód, ám az elkerülésre, és az érzékenység enyhítésére, kezelésére adunk néhány hasznos tanácsot:

1. Csecsemőkorban, hat hónapos kor előtt az anyatejen kívül lehetőleg ne kapjon más élelmet egyetlen gyermek sem, s főként tilos a hozzátáplálás és elválasztás esedékes ideje előtt bármilyen lisztes élelmet adni.

2. Bélflóra rendezése: élőflórás pre- és probiotikus friss tejtermékek rendszeres fogyasztásával, baktériumflóra-rendező szerek tartós, és az orvos által javasolt adagú és tartamú szedésével. A normál baktériumflóra támogatja a felszívódást, mérsékeli a puffadást, a túlérzékenységi tüneteket, véd a fertőzések ellen.

3. Gyógyteák: a kamilla, körömvirág, cickafark, apróbojtorján keverékéből készült tea mérsékeli a bélfal irritációját, enyhíti a gyulladásos tüneteket.

4. Többször keveset és alaposan megrágva szabad csak enni, hogy könnyebb legyen megemészteni, feldolgozni az ételt.

 

Kezelési módok

A gluténmentes diéta a kezelés alapja, melyet az erre érzékeny embereknek egész életükben be kell tartaniuk. Speciális diétával a nyálkahártya-károsodás visszafordítható, és a klinikai tünetek megszüntethetők, azonban a glutén ismételt fogyasztásával az elváltozások és a tünetek újra megjelennek.

A kezelés másik fontos eleme a vitamin- és nyomelempótlás. A tápanyaghiány tüneteinek enyhítésére, főleg eleinte, amikor a felszívódás még nem tökéletes, a vitaminokat tartósan, nagy mennyiségben, akár injekcióban is szokták adagolni.

 

Mire figyeljünk, ha lisztérzékenyek vagyunk?

1. Az étrendből el kell hagyni minden olyan ételt, amely búzát, árpát, zabot vagy rozst tartalmaz. Búzaliszt helyett rizs-, kukorica-, hajdina-, sárgaborsó és szójaliszt, burgonya- és kukoricakeményítő használható.

2. Az egyéves korig adható bébitápszerek elvileg mind gluténmentesek.

3. A diéta első heteiben kedvező a banánt, almát, aludttejet, túrót, főzelékeket és sovány húst tartalmazó étrend.

4. A húsok gluténmentesek, de a húsipari készítmények állománymódosítóként tartalmazhatnak glutént.

5. Az ízesítés nélküli tej, író, túró, juhtúró fogyasztható. A natúr kefir, joghurt, tejföl, joghurthab, túrókrém, ízesített joghurt csak akkor, ha jelölten gluténmentes. A sajtok – a holland sajtokat kivéve – fogyaszthatók.

6. A tojás, az olajok és a fűszerek gluténmentesek. A feldolgozott változatokban viszont már lehet glutén!

7. A glutén elhagyásával gyakran kevesebb rost kerül a tápcsatornába, ezért székrekedés jelentkezhet. Megelőzésképpen sok gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani.

8. Az ásványvizek és a natúr gyümölcslevek szintén gluténmentesek.

9. Desszertként gyümölcsrizs vagy kölespuding jöhet szóba.

10. A kész vagy félkész ételek közül csak a gluténmentes termékek választhatók.