Bio élelmiszerek- harmóniában a természettel

A bio-élelmiszer az ellenőrzött bio- (más néven ökológiai) gazdálkodás és gyártás szabályainak megfelelően előállított termék.

Bio élelmiszerek- harmóniában a természettel

Mitől bio?

Az állattartásnál betegségeknek ellenálló őshonos fajtákat választanak, helyben termelt bio-takarmányt etetnek, csak szelíd gyógymódokat (pl. akupunktúra, homeopátia, gyógynövények) alkalmaznak.

A növényeknél különböző fajtákat ültetnek egymás mellé, melyek távol tartják a kártevőket. Biológiai eszközökkel védekeznek (pl. levéltetű ellen katicabogárral). Csak természetes hatóanyagokkal permeteznek (pl. zsurló-, vagy csalánfőzet). Tilos a szintetikus műtrágya, növényvédő- és rovarírtószer, állattartásnál pedig a hormonok, növekedésszabályozók, takarmány- kiegészítők használata.

A feldolgozás során csak ártalmatlan adalék- és segédanyagokat (pl. tejsav, citromsav, almasav) használhatnak. A gyártás során nem használhatnak fel génmódosított szervezetet, és nem alkalmazhatnak ionizáló sugárzást.

 

Mitől más? Mitől jobb?

A biozöldségek és -gyümölcsök egészségvédő, biológiailag aktív anyagokban gazdagok, mert hosszabb idő alatt, a saját ütemük szerint érik el érettségi állapotukat.

Víztartalmuk alacsonyabb a hagyományos módon termesztett változataiknál, ezért ízanyagokban gazdagok és hosszabb ideig eltarthatók.

A szigorú termesztési, előállítási és ellenőrzési rendszernek köszönhetően a bioélelmiszerek idegen eredetű anyagoktól mentesek.

Különösen ajánlottak mesterséges adalékanyagokkal szembeni érzékenység, csökkent immunrendszeri funkciók (pl. műtét utáni lábadozás) esetén.Jelölés

A biotermékek csomagolásán mindig feltüntetik a gyártás helyszínén ellenőrzést végző szervezet nevét és kódszámát. Magyarországon ezt a feladatot a Biokontroll Hungária Kht. vagy a Hungária Ökogarancia Kft. végezheti. Az általuk hitelesített termékek címkéin szerepelhet még a „biológiai” vagy „ökológiai gazdálkodásból származó”, esetleg a „bio-” vagy „ökotermék” felirat.